15 mai 2011

Cannes 2011



Festivalul internațional de film de la Cannes, cunoscut si ca Festivalul de la Cannes, este un festival cinematografic de mare prestigiu international, care se desfașoara în fiecare an, in luna mai, la Cannes, oras situat in sudul Frantei. Acest festival este un prilej pentru a celebra cinematografia, prezenta marilor actorilor precum si debutul de ce nu, a viitoarelor star-uri. Bineinteles, este si ocazia unui adevarat spectacol nu doar pe marile ecrane, cat si pe covorul rosu. Exista tendinta de a vorbi despre acest festival mai mult din punct de vedere al modei, dar anul acesta exista cateva filme bune care merita mentionate si de care voi vorbi putin mai incolo. Mai intai sa cunoastem mai multe detalii despre acest Festival. Acesta a ajuns la cea de-a 64-a editie.

The Festival is an apolitical no-man's-land, a microcosm of what the world would be like if people could make direct contact with one another and speak the same language.” Jean Cocteau

Desi la inceput Festivalul de la Cannes s-a dorit a fi un eveniment cultural de talie internationala care concura cu Festivalul de film de la Venetia, acesta a prins amploare si a devenit rapid foarte cunoscut, bineintneles si cu ajutorul mass mediei. Insa scopul adevarat al infiintarii acestuia a fost incurajarea dezvoltarii artei filmului sub toate formele lui, si in acelasi timp pastrand un spirit strans de colaborare intre toate tarile.

21 de filme au intrat în competiţie, iar pe 22 mai vom avea ocazia sa aflam castigatorii. Si pentru ca cinematografia romaneasca nu este deloc neglijabila, anul a cesta doua productii romanesti ne vor reprezenta la Festivalul Cannes 2011: cel mai recent film al cineastului Radu Mihaileanu, La Source des Femmes, caruia i se va alatura pelicula semnata Catalin Mitulescu, Loverboy.

La source des femmes vorbeste despre razvratirea unor femei musulmane dintr-un sat aflat la mare departare de orice sursa de apa. Femeile hotarasc sa nu mai aiba relatii intime cu sotii lor pana ce acestia nu vor aduce pretioasa sursa a vietii.

Lover Boy ii are din nou ca protagonisti pe George Pistereanu si Ada Condeescu. Filmul abordeaza subiectul prostitutiei prin intermediul jocului seductiei, profitand de naivitatea unei femei indragostite pana peste cap. Luca este un tanar de 20 de ani, care seduce femei pentru a le pasa unei reţele de prostitutie. Problema apare atunci cand Luca se indragosteste de una din potentialele sale victime. Prima dragoste n-a fost niciodata mai periculoasa de atat.


Editia de anul acesta il are ca presedintele juriului pe actorul Robert de Niro, in vreme ce actrita de origine franceza Mélanie Laurent va prezenta ceremonia de decernare a premiilor.



Cea mai recenta productie a lui Woody Allen, Midnight in Paris, a fost proiectata in deschiderea festivalului.Acest film se bucura de o distributie impresionanta -Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams, Kathy Bates, Carla Bruni şi Adrien Brody.O comedie romantica despre o familie care calatoreste in capitala franceza pentru afaceri. Confruntarea cu iluzia ca o viata diferita este mult mai buna duce la tot felul de situatii dulci-amarui.

Midnight Train
Un film mai putin lipsit de roantism, dar plin de controverse este prezentat de Pedro Almodovar. La piel de habito il are pe Antonio Banderas în rol principal. De cand sotia i-a murit intr-un accident, doctor Robert Ledgard (Antonio Banderas), un eminent specialist in chirurgie plastica, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele artificiala cu care şi-ar fi putut salva soţia. Dupa doisprezece ani, reuseste sa cultive o piele care functioneaza ca un scut eficient impotriva tuturor agentilor externi. Insa Robert mai are nevoie de ceva: lipsa de scrupule, un complice si un cobai.


The Tree of Life il are ca protagonist pe Brad Pitt in regia lui Terrence Malick si prezinta povestea unei familii din centrul Statelor Unite, in anii '50. Este un film in care se cauta raspunsuri la intrebarile despre originea si sensul vietii, la existenta credintei. Spectatorul e martor atat al brutalitatii naturii cat ai al gratiei sufletesti, aspecte capabile sa remodeleze vieti întregi.


Melancolia este un Un thriller psihologic de la regizorul Lars von Trier, un film frumos, după cum îl descrie von Trier, "despre sfârşitul lumii". Lars Von Trier poate va soca din nou cu Melancholia, dupa ce Antichrist a  fost cel mai controversat film de la Cannes în 2009. Protagoniati: Kirsten Dunst si Alexander Skarsgard.


Acestea sunt filmele care mie mi s-au parut cele mai intrigante din totalul de 21 care participa anul acesta la Festivalul Cannes.

Desi festivalul sustine filmul de autor, pe tinerii inovatori, exista proiectiile speciale, hors-competition, care aduc marile vedete cunsocute si apreciate pe covorul rosu de la Cannes. Sa recunoastem, festivalul are nevoie si de spectacol, de glamour, de vedete, stralucirea actorilor in voga precum si productiile mult asteptate ale anului 2011, altfel Cannes ar putea deveni putin plictisitor pentru cei mai putin conservatori, de altfel, ca si mine. Astfel anul acesta am avut ocazia sa admiram pe covorul rosu nume ca Angelina Jolie si Johnny Depp, care au venit sa prezinte 2 continuari ale unor productii care s-au bucurat de mare succes, si anume Piratii din Caraibe On Stranger Tides, partea a 4-a in format 3D si Kung Fu Panda 2.

 Si pentru ca tot vorbeam de conservatorismul specific francezilor, nici acum nu au aratat contrariul, criticii
 nu au fost prea impresionati de ultima poveste a francizei care a incasat deja 1,8 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari) din precedentele trei pelicule.

"Sangele nou ( Penelope Cruz) si cautarea Fantanii Tineretii nu sunt suficiente pentru a aduce din nou farmecul din primele parti. S-au straduit prea mult" a fost reactia criticilor dupa premiera.






"Intotdeauna m-am temut de critici. De asta am venit la Cannes" a facut misto starul filmului Johnny Depp.
Sunt convinsa ca viitoarele incasari ale parti a patra a povestii ( si pe deasupra in format 3d) le va peste nas criticilor de la Cannes.
Aparitia lui Johnny Deep a fost una mega asteptata de fani, mai ales fane , iar acesta a stat pret de cateva ore sa dea autografe. A abordat un look mai excentric, cum suntem deja obisnuiti, rolul lui Jack Sparow cred ca i se potriveste intr-o mica masura, si o parte din caracterul acestuia a contribuit la formarea personajului care a devenit foarte indragit.


Despre Piratii din Caraibe On stranger tides voi vorbi mai detaliat intr-o alta postare. Cealalta productie prezentata la Cannes este continuarea desenelor animate Kung Fu Panda, la care tin minte ca m-am distrat copios, si cand spun copios ma refer ras cu lacrimi, inecat cu popcorn, intelegeti voi. Aparitia Angelinie Jolie pe covorul rosu de la Cannes cu siguranta a fost un subiect de mare interes.


Jack Black, Angelina Jolie, Manu Payet şi Dustin Hoffman, vocile din Kung Fu Panda 2



 Pentru ca subiectul Cannes este un subiect care poate fi abordat in mai multe postari, urmeaza cea mult asteptata si anume Fashion pe covorul rosu, si va anunt de pe acum ca in acest an au fost cateva alegeri foarte inspirate.


XoXo



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare mai nouă Postare mai veche
Pagina de pornire
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...